sobota, 13 czerwca 2015

Nie-mięsny pasztet







































Ponoć wytrawny mięsożerca gardzi daniem wegetariańskim, a kotlety sojowe budzą w nim głęboką odrazę. Nie tylko ze względu na nieobecność soi w średniowiecznej Europie. Nie wspominając o potrawach wegańskich, które są wynaturzeniem.

Podjęłam trudne wyzwanie, w którego sukces sama trochę wątpiłam. Bo jak oszukać lata przyzwyczajeń i wyprowadzić kubki smakowe mięsożercy w pole?
Ku mojemu zaskoczeniu - udało się. Zajadali ze smakiem, a pełne niedowierzania spojrzenia to całkiem przyjemna nagroda :)

Pasztet z soczewicy
(inspiracja - www.jadlonomia.com)

200 g brązowej albo / i zielonej soczewicy
100 g kaszy jaglanej
100 ml oleju
2 cebule
ząbek czosnku
pół selera 
1-2 pietruszki
10 suszonych śliwek
10 g suszonych borowików
jałowiec
liście laurowe
ziele angielskie
gałka muszkatołowa
majeranek
cząber
lubczyk
2 goździki
sól
pieprz
odrobina miodu

Gotujemy soczewicę ok 20-25 minut. 

Kaszę płuczemy wrzątkiem, wrzucamy do gara z lekko rozgniecionym czosnkiem, grzybami, zielem angielskim, kilkoma ziarnami pieprzu, liściem laurowym i solą. Zalewamy wodą (2 razy więcej wody niż kaszy). Gotujemy ok. 15 minut, aż kasza będzie miękka i wchłonie całą wodę. Po ugotowaniu usuwamy przyprawy i czosnek.

W tym czasie kroimy cebulę w piórka. Na patelni podgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec i goździki, po chwili dodajemy cebulę. Gdy cebula się zeszkli przerzucamy ją do michy. Wygrzebujemy przyprawy. Następnie podsmażamy startego na grubych oczkach selera i pietruszkę, dodajemy odrobinę miodu.

Kaszę z grzybami, soczewicę, warzywa, 100 ml oleju miksujemy blenderem na gładko. Przyprawiamy gałką muszkatołową, majerankiem, cząbrem, lubczykiem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Sporą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy do niej trzy czwarte masy, wkładamy w środek śliwki i zalewamy resztą.

Pasztet pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut. Po upieczeniu studzimy całą noc w foremce. Rano jest gotowy do zjedzenia :)

G.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz