niedziela, 31 maja 2015

Podpłomyki jaglane z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką



























Koncepcji podpłomyków chyba nie musimy przedstawiać :) Stanowią świetny dodatek do praktycznie każdego jedzenia. Tym razem postanowiłyśmy sięgnąć po jedno z najstarszych stosowanych zbóż - proso. Wytwarza się z niego mąkę jaglaną, którą kupicie na lepszym bazarku.
Przepis jest bardzo prosty a placuszki zachwycają smakiem. Dodałyśmy do nich czarnuszkę zwaną "pieprzem ubogich". Ma ona bardzo intensywny smak dlatego uważajcie, żeby z nią nie przesadzić.

Ze składników zagniatamy sprężyste ciasto z którego lepimy cienkie placuszki. Smażymy je na blasze lekko posmarowanej tłuszczem.


Składniki:
0,5 kg mąki jaglanej (grubo lub mocno mielona)
woda na oko do uzyskania odpowiedniej konsystencji
1 łyżka czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka czarnuszki
sól

A.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz