Jak powszechnie wiadomo wyjazdy "reko" zaostrzają apetyt :) Z tego powodu ważne jest dla nas, żeby posiłki były nie tylko smaczne, ale też sycące. Zupa mięsna jest zawsze dobrą propozycją (w każdym razie dotąd nikt nie narzekał).
Składniki na porcję dla ok. 8 osób
0,5 kg wołowiny (w zasadzie każda część się nadaje, ja użyłam ligawy)
1 kubek kaszy jaglanej
1 kostka masła
odrobina oleju lnianego
0,5 główki małej kapusty
pęczek liści szczawiu
4 marchewki
3 pietruszki
2 duże cebule
5 jajek
garść mąki orkiszowej lub żytniej (drobno mielonej)
7 ząbków czosnku
wino czerwone wytrawne lub ciemne piwo do marynaty
Wołowinę kroimy w drobną kostkę i marynujemy w winie z drobno pokrojonym czosnkiem (3 ząbki) przez przynajmniej 3 godziny (najlepiej całą noc). Po tym czasie mięso odsączamy i obtaczamy w mące. Jajka gotujemy na twardo. Masło z dodatkiem oleju rozpuszczamy w garze, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięsko i całość podsmażamy.
Zdejmujemy gar z ognia na ok 10 min, żeby zasmażka ostygła.
Kaszę jaglaną przepłukujemy w zimniej wodzie, żeby oczyścić ją ze skrobi i dodajemy do gara wraz z ok. 2-3 l zimnej wody. Dorzucamy posiekane warzywa: marchew, pietruszkę i kapustę, całość gotujemy.
Liście szczawiu podsmażamy z masłem na patelni, aż się skurczą i zmiękną. Dodajemy je do
zupy.
Całość gotujemy ok 2 godzin, aż mięso zmięknie. Doprawiamy solą i czosnkiem niedźwiedzim do smaku.
Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę jajka i gotowe!
Pycha :)
A.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz